Solrekord i Sverige ger klirr i kassan

Nu slås solrekord i Sverige. I mars sken solen sammanlagt 269 timmar över huvudstaden, det är 118 soltimmar fler än normalt. För en villaägare med en solcellsanläggning på 10 kilowatt (en vanlig standard för en villaägare) innebär detta att solens strålar genererat drygt 670 kilowattimmar. Det innebär en besparing på cirka 1000 kronor för den enskilda villaägaren under den senaste månaden.

Enligt branschföreningen Svensk Solenergis beräkningar finns det cirka 100 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. I början på förra året hade vi cirka 66 000, vilket innebär att det aldrig tidigare installerats så mycket solceller som under det gångna året. Trots det ligger vi i Sverige långt efter övriga Europa och det finns enligt branschorganisationen stora möjligheter att utvinna mer solenergi i Sverige än man gör idag.

Källa: solenerginyheter.se

Solenergi på åkermark

TV4 Nyheterna rapporterar att på Kärrbo Prästgård utanför Västerås står det första svenska agrivoltaiska solcellsystemet. Här samsas solceller och odling tillsammans på samma yta. Metoden att kombinera en solpark med lantbruk har prövats i varmare klimat, men aldrig i Sverige.

Panelerna är placerade vertikalt med solceller på båda sidor och mellan raderna av systemet ska det vara möjligt att odla marken som vanligt berättar forskaren Bengt Stridh, som är involverad i projektet.

Ulf Andersson driver gården tillsammans med sin familj och när har han först fick frågan om att upplåta sin mark för solpaneler var han skeptisk, idag är det andra känslor.

– Det är overkligt att jag som bonde kan producera min egen energi på åkermarken, utan att jag förlorar odlingsmöjligheten. Jag kommer bli självförsörjande, säger Ulf Andersson.

Källa: TV4 Nyheterna, 4 april 2022

VILL DU TA VARA PÅ SOLENERGIN PÅ ETT SÄTT SOM GYNNAR DIN FASTIGHETS EKONOMI?

Prata med Gustav på SmartTech Energy om dina möjligheter