Solceller

– Jönköping, Växjö och Vetlanda m.fl.

SKAPA

Hitta ditt solcellspaket

Bra förutsättningar för solpanel i Jönköping, Växjö, Nässjö, Eksjö och Vetlanda

Vi vet att effektiviteten hos en solcell ökar vid kyla. På det småländska höglandet är årets medeltemperaturer lite lägre, vilket är positivt för din solpanel. Effekten för en vanlig solpanel går ner med ca 0,4% för varje grad över 25 grader. Nässjö är en av Sveriges högst belägna orter med närmare 400 meter över havet och här är årets genomsnittstemperatur 6,6 grader. I Eksjö, Vetlanda och Växjö ligger den runt 7 grader. I Göteborg ligger den över 8 grader.

Solceller fungerar bäst i en helhetslösning

Solceller fungerar bäst om de finns i ett system, till exempel tillsammans med batterier eller laddstationer för elbilar. Då utnyttjar du solenergin optimalt eftersom den solel du inte förbrukar under dagen när solen skiner kan användas på natten för att ladda elbilar som är anslutna till fastigheten.

Använd solenergin när den behövs

Genom att kontrollera när solenergin används blir solcellerna mer värda. Du kan välja att använda energin direkt i ditt hus, sälja den vidare eller spara den för ett senare tillfälle. Med Ferroamps intelligenta styrsystem EnergyHub kan du styra energin dit där den behövs bäst, t ex genom att starta värmepumpen vid överproduktion av solel och lagra energin i en ackumulatortank. På så vis får man en jämnare energiförbrukning och kapar effekttopparna.

Dela med dig av din energi

Har du fler byggnader på en större fastighet kan du välja att sätta solcellerna på den byggnad som har bäst förutsättningar med flest soltimmar. Överskottsenergin kan du fördela till de andra byggnaderna genom ett mikronätverk utan att behöva sälja tillbaka elen till ditt energibolag.

Solceller i PlusEnergiHus från SmartTech Energy

Vi vill att du ska ha så stor nytta som möjligt av dina solceller och ta vara på energin på ett bra sätt i en helhetslösning som vi kallar PlusEnergiHus. Prata med Gustav Särenborg om hur du kan få en effektiv energilösning med snabbare avbetalningstid på dina solceller.

Tumregel för energiproduktion med solcell i Sverige

Enligt organisationen Energiföretagen är en tumregel att varje installerad kilowatt (kW) solceller årligen ger ca 1.000 kilowattimmar (kWh) energi. För att din solcell ska producera så mycket krävs en yta på ungefär 7 kvadratmeter.

Hur konkurrenskraftig är din solpanel?

Kostnaderna för en solcell har sjunkit med ungefär 80 procent de senaste tio åren. Här kan du som bor på det småländska höglandet dra nytta av att den globala marknaden och konkurrensen växer snabbt. Dessutom finns gröna avdrag, liknande rot och rut, i storleksordningen 20% av kostnaden för din installerade solpanel (inklusive material och arbetskostnad). Du får avdraget direkt på fakturan från SmartTech Energy.

Vad säger våra kunder?

”Man blir en elnörd när man kan se vad man sparar”

– Jag har bott gratis i tre månader nu, säger Håkan Svensson. Man kan undra varför man betalt så mycket för elen tidigare?

Håkan är en av många kunder på orter som Nässjö, Vetlanda och Jönköping i Småland som nyligen har installerat solceller tillsammans med laddstation för elbilen från SmartTech Energy.

”Jag är teknikpositivist, det här är min hobby.”

– Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte full koll på hur mycket jag sparar genom den här installationen. Det som lockade mig var den avancerade tekniken med solceller och batterier från Ferroamp.

För ett antal år sedan köpte Pontus Stange i Habo utanför Jönköping en Tesla och fick veta att man också kunde installera batterier i huset. Tekniken och de möjligheter som den erbjöd lät spännande.

Bränslet till elbilen blir nästan gratis

– Jag kan säga att jag har bra avkastning på pengarna jag investerat. När solcellerna producerar som mest ser jag till att ladda bilen och bränslet blir nästan gratis. Man blir lite av en elnörd när man kan följa i appen från FerroAmp vad som kostar och hur mycket jag sparar genom att kombinera solceller och laddstation.

Intelligent styrning av energin

Solcellerna samverkar med en värmepump som ser till att elförbrukningen i den 250 m2 stora villan stannar på 10.000 kWh per år. Då ingår konsumtion av el vid Håkans laddstolpe. Hjärtat i anläggningen är EnergyHub från FerroAmp som på ett smart vis fördelar energin och ser till att faserna på huvudsäkringen är balanserade vilket gör att effekttopparna inte blir så höga.

Grannarna undrar hur mycket jag sparar

– De blir kanske lite besvikna när jag säger att jag bara är intresserad av att ha den senaste tekniken. Med mitt abonnemang kan jag suga ut billig energi från elnätet på natten och ladda batteriet med solcellerna på dagarna. Sedan kan jag följa hela processen i appen.

– Själva installationen har flutit på bra. Gustav har meddelat när det har skett förändringar och om något behöver justeras. Ny teknik är fantastiskt roligt.

FAKTA

Utvecklingen för solceller

Det gröna avdraget fick bra fart på de nya solfångarna. Någon gång i vinter kan antalet nätanslutna solcellsanläggningar överstiga 100 000, enligt tidningen Ny Teknik.

Källa: Ny Teknik, 2021 09 13

Gustav Särenborg

Gustav Särenborg

Affärsområdeschef

FAQ

Solceller

dold
Är det lönsamt att installera solceller?
En investering i solceller är oftast både en lönsam investering ur ett ekonomiskt och ett hållbart perspektiv. Solceller hjälper företagare, lantbrukare och industrier men även privatpersoner under timmar då deras förbrukning är som störst. Idag är det väldigt vanligt att komplettera sin solcellsanläggning med energilagring i form av batterier, på så sätt kan man minska sina effekttoppar mer även under timmar när man inte har lika stor produktion av el och på så sätt kan man påverka sin elräkning positivt, framför allt nu när effekttaxor börjar att införas i landet. Solpanelerna har idag en beräknad livslängd om minst 25 år.
Vilka installerar ni solceller hos?

Vi installerar hos alla typer av kunder såsom: industri, fastighetsägare, lantbrukare, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vi har både färdiga paketlösningar och kan skräddarsy våra anläggningar efter dig som kund.

Vi har vårt huvudkontor i Nässjö men utgår även i Jönköping. Våra kunder finns mest i Nässjö, Jönköping och Växjö men vi är även verksamma runt om på det småländska höglandet såsom Eksjö, Vetlanda, Aneby och Sävsjö. Vi har satt solcellsanläggningar från Älvdalen i norr till Ängelholm i söder, så vi finns i hela landet! Vi är även en stolt del av Svenska Elkedjan, Preferred Partner till Ferroamp och medlemmar i Svensk Solenergi.

Kan jag få skatteavdrag/stöd för att installera solceller?

Som företag går det inte längre att söka bidrag för att få installera solceller. Däremot kan man få skattereduktion på 60 öre/kWh på överskottsproduktion av el som man säljer tillbaka till elnätet.

Som privatperson så finns skattemyndigheternas avdrag som kallas för ”Grön Teknik” vilket berättigar upp till 20% på installation av solceller, samt upp till 50% på installation av energilagring och elbilsladdning. Maxbeloppet ligger idag 2024 på 50 000 kr per fastighetsägare och år.

Vi har även finansieringslösningar av olika slag såsom leasing via vår parter Svea Bank, fråga oss om du vill veta mer om hur du kan finansiera dina smarta energilösningar.

Behöver en solcellsanläggning underhållas?
Som standard krävs det inte mycket underhåll men det rekommenderas att man motionerar sina brytare och går igenom sin anläggning regelbundet för att undvika onödiga förslitningsskador. En bra idé kan vara att skriva ett serviceavtal, då ser vi till att sköta allt det krångliga medans ni kan njuta av er anläggning.
Har solpanelerna garantitider?
Absolut har dem det! Alla våra leverantörer har gått igenom en noggrann validering av Svenska Elkedjan och levererar välkända produkter av högsta kvalitet. Våra paneler har långa garantitider, vårt säljteam meddelar alltid dig som kund vad som gäller för just dina paneler vid offertgivandet. Våra kunder ska känna sig trygga med att deras anläggningar ska fungera väl under en lång tid framöver.
Behöver man söka bygglov för att installera solceller?
Om solpanelerna placeras direkt på taket och följer byggnadens detaljplan så behövs oftast inget bygglov. Men det finns undantag så se till att titta i fastighetens detaljplan för att ta reda på vad som gäller just din fastighet. Vid solcellsinstallationer på marken och vid väldigt uppvinklade system så kan bygglov krävas.

Boka kostnadsfritt besök

Oavsett om du är i planeringsstadiet eller vill ha rådgivning om solceller kan du boka ett kostnadsfritt platsbesök av oss. Våra experter kommer till dig för att hitta de rätta lösningarna utifrån dina förutsättningar och behov för installation av solceller.

Efter besöket tillhandahåller du en kostnadsfri offert baserat på din fastighet.