SmartTech Energy etablerar sig i Europas grönaste stad

SmartTech Energy besökte i veckan Växjös näringslivschef Fredrik Lindblad inför en etablering i Kronobergs län. Och, var passar smarta energilösningar bäst om inte i Europas grönaste stad?

Växjö har under några år blivit kända för sin gröna slogan, även om det påstås att det var BBC som myntade begreppet under ett reportage i kommunen.

Jesper Cimen rivstartar som affärsutvecklare på SmartTech Energy genom att påbörja etableringen i Växjö. Under 2021 anslöts 11,6 megawatt ny solel till elnätet i Kronobergs län, en ökning med 45 procent jämfört med året innan. I förra veckan påbörjade vi en av våra första installationer av solceller på en industrifastighet i länet. Kronoberg och Växjö har fått en ny stark aktör inom hållbar energi, säger Jesper, som ser fram mot att göra kronobergarna självförsörjande på el.

OKQ8 samarbetar med Elkedjan och SmartTech Energy

OKQ8, ett av Sveriges största drivmedelsföretag, satsar stort på hållbar energiförsörjning med klimatsmart elavtal, solpaneler och laddning för elbilar. SmartTech Energy är en del av Elkedjan som nu presenterar ett helt nytt samarbete med OKQ8. Genom samarbetet kan ett av Sveriges största drivmedelsföretag och Sveriges största kedja för elektriker, tillsammans leverera laddlösningar till hela Sverige. ”

”En portal för allt som går att mäta.”

”Idag har vi producerat så här mycket solel och laddat våra elbilar så här mycket. Varje lägenhet i en bostadsrättsförening kan ha koll på sin egen förbrukning samtidigt som föreningen bara behöver ett elabonnemang och på det viset spar pengar.” Elkedjans affärsutvecklare Fredrik Klaar berättar entusiastiskt om fördelarna med att kunna samla individuell information om el- och vattenförbrukning på en portal som ger alla medlemmar i föreningen en tydlig överblick.

Med den här typen av system blir fördelningen av kostnader för vatten och el mer rättvis. Nodeledge AB och Svenska Elkedjan AB, där SmartTech Energy ingår, skriver ett samarbetsavtal kring IMD- och IOT-applikationer. Grunden för samarbetet är IoT- och IMD-plattformen Sensor-Online.se, vilket gör det enkelt att skapa driftsäkra och intelligenta IoT lösningar för många applikationsområden, t.ex. inom fastigheter, industri, infrastruktur och kommunala sensorprojekt. Ihop med hårdvara från etablerade leverantörer och installation och drift från Elkedjans över 1700 elektriker ser framtiden minst sagt spännande ut.