Örebrobostäder spar pengar på hållbar elanläggning

Risken ökar för att det blir brist på elkapacitet, enligt Svenska Kraftnät. Inför utbyggnaden av laddning för elbilar och hot om ökande elnätspriser har Allmännyttans bostadsbolag i Örebro, ÖBO, skapat sitt eget elsystem med ny teknik från Ferroamp, solpaneler och batterilagring av el. Det har sänkt elnätsförbrukningen med hälften och sparat miljoner på eldriften i hela fastighetsbeståndet.

– För sex år sedan hade våra åtgärder för energibesparing nått sin gräns, vi kunde inte göra mer. Med den nya tekniken från Ferroamp har vi skapat ett eget elnät som flyttar ström mellan faserna, producerar, lagrar och säljer el. Det var ett strategiskt vägval som blev en drömlösning, säger Jonas Tannerstad, Chef El&Automation i Örebrobostäder.
Källa: solenerginyheter.se

Fastighetsbolaget producerar, lagrar & delar energi

ÖBO lever efter principen Producera, Lagra och Dela vilket Jonnas Tannerstad, Chef El&Automation i Örebrobostäder, menar borde vara det nya normala tillvägagångssättet vid all energihantering i framtiden. En enkel princip som innebär att tillgänglig energi fördelas, överskottet lagras och att det vid behov produceras och tillförs mer energi till systemet. Det ger god överblick, är kostnadseffektivt och ger bättre beslutsunderlag inför framtida energiinvesteringar.

En annan viktig del i deras digitaliseringsarbete har varit visualisering av energidata. Där har Ferroamps molntjänst EnergyCloud bidragit till att deras drifttekniker och driftingenjörer får ett visuellt gränssnitt som ger både en tydlig översiktsbild och energidata på detaljnivå, vilket underlättar deras vardagliga arbete för energi- och effektoptimering.
Källa: Ferroamp mynewsdesk.com