Lysrören försvinner nästa år-17 miljoner armaturer måste bytas ut

Konventionella lysrör är en av Sveriges vanligaste ljuskälla och används fortfarande i majoriteten av offentliga miljöer som skolor, sjukhus, industrilokaler och kontor. Nästa år får lysrören inte längre tillverkas

De här miljontals lysrörens som sitter i så många skolor, gympahallar och you name it, måste bytas ut, säger Mikael Castanius, vd för Belysningsbranchen.

EU-kommissionen beslutade år 2022 om att slopa undantaget för kvicksilver i ljuskällor och sorter som T5-lysrör förbjuds redan nästa år. Utefter deras beräkningar är det minst 17 miljoner armaturer inom en femårsperiod som måste bytas.

Det finns lite olika lösningar för fastighetsägarna, dels är det ena att sätta in LED-lysrör. Ett annat alternativ är att byta ut hela armaturen då mycket av det som sitter i offentliga miljöer är gammalt och det är ofta ingen idé att försöka rädda det.

Det är dock mycket viktigt att fastighetsägarna har en plan för det här utbytet. De lysrör som sitter i taket får sitta kvar så länge de håller men du har ungefär fem år på dig, sedan håller de inte längre.

Enligt Energimyndigheten innebär utfasningen av lysrör till förmån för LED-belysningen en energibesparing på cirka 310 miljarder kWh.

Källa: smalandsdagblad.se

Nytt svenskt rekord: 41 procent elbilar i november

När registreringsstatistiken för november nu är summerad står det klart att vi slagit två nya elbilsrekord. I november fick Sverige 27 395 nya bilar och av dessa var 41 procent elbilar. Det är den högsta andelen någonsin för en enskild månad.

Det höga antalet nya elbilar i november är en ökning med 97 procent jämfört med samma period i fjol. Den absolut populäraste modellen i november var Volvo XC40.

Hittills i år har Sverige fått 80 225 nya elbilar. Idag finns det 199 849 elbilar registrerade i Sverige. Det betyder att vi ökat beståendet av elbilar med 78 procent på ett år.

Källa: alltomelbil.se