Jag är teknikpositivist

”Jag är teknikpositivist, det här är min hobby.”
-Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte full koll på hur mycket jag sparar genom den här installationen. Det som lockade mig var den avancerade tekniken.

För ett antal år sedan köpte Pontus Stange i Habo utanför Jönköping en Tesla och fick veta att man också kunde installera batterier från Tesla i huset. Tekniken och de möjligheter som den erbjöd lät spännande.

Grannarna undrar hur mycket jag sparar

När Gustav från SmartTech Energy föreslog en anläggning med batterier och fasbalansering från FerroAmp tillsammans med laddbox till elbilen tog det därför inte lång tid för Pontus att bestämma sig. Sedan dess har han fått många frågor från bekanta och grannar som undrat hur mycket han sparar på installationen som gjordes tillsammans med de befintliga solcellerna.

All information finns i appen

-De blir kanske lite besvikna när jag säger att jag bara är intresserad av att ha den senaste tekniken. Med mitt abonnemang kan jag suga ut billig energi från elnätet på natten och ladda batteriet med solcellerna på dagarna. Sedan kan jag följa hela processen i min app.

-Själva installationen har flutit på bra. Gustav har meddelat när det har skett förändringar och om något behöver justeras. Ny teknik är fantastiskt roligt.

”Man blir en elnörd när man kan se vad man sparar”
– Jag har bott gratis i tre månader nu, säger Håkan Svensson. Man kan undra varför man betalt så mycket för elen tidigare?

Håkan bor i Nässjö och installerade nyligen solceller tillsammans med en laddstation för elbilen från SmartTech Energy. Solcellerna samverkar med en värmepump som ser till att elförbrukningen i den 250 m2 stora villan stannar på 10.000 kWh per år. Då ingår konsumtion av el till elbilen.

Håkan har full koll på pruduktion och konsumtion av el i appen

Intelligent styrning av energin

Hjärtat i anläggningen är EnergyHub från FerroAmp som på ett smart vis fördelar energin och ser till att faserna på huvudsäkringen är balanserade vilket gör att effekttopparna inte blir så höga. Det gör att Håkan kommer att hålla nere kostnaderna ytterligare den dag energibolaget lanserar effektabonnemang.

Bränslet till elbilen blir nästan gratis

– Jag kan säga att jag har bra avkastning på pengarna jag investerat. När solcellerna producerar som mest ser jag till att ladda bilen och bränslet blir nästan gratis. Man blir lite av en elnörd när man kan följa i appen från FerroAmp vad som kostar och hur mycket jag sparar.